Onderwerpen > Arbeidsdeskundig > Toegang tot het CBBS – algemeen

Toegang tot het CBBS – algemeen

29 januari 2023 Geschreven door: Flora van den Berg

Ter voorbereiding op een zitting bij de Centrale Raad van Beroep gebruikte ik onderstaande bij elkaar gezochte informatie. Voor mij bekend, maar soms toch nog verwarrend. Daarom heb ik alles eens op een rij gezet, met wat commentaar en knipsels uit de CBBS-Basisinformatie. Het herkennen van de stukken is het begin van de analyse.

Ik wil het anderen niet onthouden. Meer inzicht in/begrip van het CBBS kan diverse professionals, van advocaat, verzekeringsarts, re-integratiecoach tot arbeidsdeskundige, helpen de UWV-beoordeling te doorgronden.

  1. De documenten
  2. Praktisch opgemerkt
  3. De theorie, Basisinformatie CBBS
  4. Conclusies
  1. De documenten

Hieronder volgt een overzicht van CBBS-stukken die soms door het UWV worden overgelegd.

N.B. de voorbeelden zijn willekeurig gekozen.

Praktisch opgemerkt:

  • Om functies te selecteren kun je steeds opnieuw terug naar de recapitulatie. Omdat je wilt bijduiden in een lagere klasse om de reductiefactor omlaag te krijgen of op zoek wilt naar een functie met een iets hoger loon dan je nodig dacht te hebben. Of een vierde functie om mediaan of uitkomst te beïnvloeden.
  • Functies hebben een nummer. Als de eerste twee cijferreeksen gelijk zijn gaat het meestal om dezelfde functie bij dezelfde werkgever. Het derde nummer toont dat er een andere deeltijdvariant is. Dit geldt bij functies met dezelfde naam. Van één functie zijn er vaak meerdere deeltijdvarianten, of een ander arbeidspatroon. Als de belasting van een functie identiek is maar het aantal functies door deeltijdvarianten groot, versluiert dat de vulling van het CBBS. Aan het aantal optionele passende functies valt weinig af te lezen, wel aan het aanbod aan optionele SBC-codes in relatie tot die functies.
  • De functiekeuze heeft wat betreft urenomvang en arbeidsplaatsen grote invloed. Door de vele factoren samen is het lastig de juiste keuze te maken. De arbeidsdeskundige moet naast de belasting versus belastbaarheid onder andere letten op Urenomvang, Uurloon, Arbeidsplaatsen, Belasting, Opleidingseisen, Mediaan, Samenvoegen van functies, om tot een lagere reductiefactor te komen. Idem wat betreft arbeidsplaatsen. Dat is veel, ook bij een deels geordend aanbod. Een selectie is tijdrovend.
  • De arbeidsdeskundige kan bij de selectie SBC-codes overslaan en doorstappen naar de volgende SBC-code en ook naar de volgende arbeidsongeschiktheidsklasse.
  • De arbeidsdeskundige kan binnen een SBC-code functies laten vervallen. Dat kan en moet hij ook doen bij de selectie en bij de eindselectie. Op die manier kan hij het resultaat beïnvloeden conform de opdracht; zodanig kiezen dat hij uitkomt op de zo laag mogelijke mate van arbeidsongeschiktheid.
  • De arbeidsdeskundige kan SBC-codes compleet verklaren. Hij slaat op die manier functies over die passend kunnen zijn, maar die hij niet nodig denkt te hebben.
  • De arbeidsdeskundige kan binnen een klasse bij de start van de selectie de volgorde van de SBC-codes bepalen. Dit kan de selectie beïnvloeden omdat aan het einde niet alles is gezien. Het is dan mogelijk wat betreft uurloon in combinatie met urenomvang en arbeidsplaatsen, dat niet de optimale selectie is gekozen.
  • De arbeidsdeskundige kan na de eindselectie zijn weg opnieuw doorlopen en bij- selecteren. Dat moet hij ook doen als het resultaat daar reden voor heeft. Of hij dat doet en hoe, heeft invloed op het resultaat.
  • De arbeidsdeskundige kan veel functies selecteren en die op het einde aan een kritische blijk onderwerpen en erna 3 functies overhouden. Als de arbeidsdeskundige het systeem goed kent kan dat de selectiesnelheid bevorderen.
  • De arbeidsdeskundige moet zijn kennis van het systeem en zijn kennis van de werknemer gebruiken om tot een acceptabele functieduiding te komen. Of hij de laagst mogelijke mate van arbeidsongeschiktheid bereikt wordt bepaald door de complexiteit van alle factoren samen. Hoe moeilijker de schatting te realiseren is, hoe meer gezocht moet worden in meer dan alleen het eerste aanbod.
  • Een arbeidsdeskundige wordt door de staf-arbeidsdeskundige gevolgd, deels met behulp van het borgingssysteem. De globale toets is dan of de recapitulatie voorselectie past bij de mate van arbeidsongeschiktheid die uit het onderzoek volgt. Arbeidsdeskundigen met veel onverwachte uitslagen vanuit dit perspectief zouden kunnen opvallen. De staf-arbeidsdeskundige kan de weg door het CBBS niet nagaan, maar eventueel wel bezien of zijn eigen selectie anders uitpakt. In feite doet de staf-arbeidsdeskundige dan wat wij in casu proberen te controleren, maar dan achter het scherm. Of hij met het CBBS die selectie zelf probeert te reproduceren, en of dat lukt, is een interessante vraag.

De theorie, Basisinformatie CBBS

De theorie en de praktijk lopen uiteen.

1.2.1 Beeldvorming over klant

Voordat de arbeidsdeskundige CBBS raadpleegt, verzamelt hij gegevens waarmee hij een beeld krijgt van de klant en van zijn mogelijkheden om arbeid te verrichten.

Deze gegevens worden mede in contact met de klant verzameld. Alleen afgaan op 'papieren' informatie geeft veel minder sturing aan de beoordeling, met als gevolg dat de arbeidsdeskundige meer afhankelijk is van de informatie die CBBS genereert en de beoordeling zich te veel gaat toespitsen op allerlei details. Wanneer de arbeidsdeskundige de klant ziet voor de CBBS-raadpleging, leidt dit dan ook tot een completer beeld van de klant en daarmee tot meer kwaliteit en meer maatwerk.

Met behulp van de verzekeringsgeneeskundige rapportage waarin de verzekeringsarts een sociaal-medisch profiel van de klant geschetst heeft, de bijbehorende FML en eventueel een mondelinge toelichting van de verzekeringsarts krijgt de arbeidsdeskundige inzicht in de belastbaarheid van de klant.

De arbeidsdeskundige maakt de bekwaamheden van klant inzichtelijk door onderzoek te doen naar:

­ het arbeidsverleden,

­ gevolgde opleiding,

­ specifieke vaardigheden en

­ hobby’s.

­ .....

Op de bovenbeschreven wijze vormt de arbeidsdeskundige zich een beeld van de klant en diens mogelijkheden in werk. Met deze informatie is de arbeidsdeskundige voldoende in staat om te beoordelen of functies in CBBS geschikt zijn voor klant.

..…

Conclusies

De basis van het CBBS staat nog overeind en is degelijk.

Het medische deel van het CBBS, de Functionele Mogelijkheden Lijst, is een goed instrument, de keuzes zijn in de loop der jaren duidelijker geworden.

Het arbeidsdeskundige deel en het CBBS als hulpmiddel is echter aan erosie onderhevig geraakt. De ruimte die de arbeidsdeskundigen en arbeidsdeskundig analisten hebben gekregen en genomen, ondergraven de beoordeling. In de arbeidsdeskundige beoordeling is de vergelijking van de belasting en de belastbaarheid ondergeschikt geraakt aan een ondoorgrondelijk proces.

Tags

CBBS

Gerelateerde artikelen